Aroma

Ha kávét kóstolsz, akkor (ha odafigyelsz) “átjön” az aromája, ami alapján meg tudod különböztetni a többi kávétól, amire visszaemlékszel, ha összehasonlítod más kávéval.

Ugyanis nincs két olyan kávé, amelynek ugyanolyan lenne az aromája így ez akár a legfontosabb ismérve is lehet.

A kávé ízét, illatát apró azonosító jegyekre tudjuk bontani. Több érzékszervünkkel és egyszerre több testrészünkkel együttesen tudjuk megállapítani.

Az ízbeli jellemzői között az édes, sós, keserű, és savanyú ízeket említhetjük, de nem csupán ennyiről van szó. A kávé aromájának a létrejöttét kétféle mechanizmus segítségével állapíthatjuk meg; szaglással, valamint a szájban történő ízlelés és szaglás együttesével. A szaglást még a fogyasztás előtt érdemes elvégezni, viszont amikor már ittunk belőle, és lenyeltük, egyfajta más ízt, és illatot érzünk egyben. Ezen illatok és ízek együttesen adja a kávé igazi aromáját, egyedi megkülönböztető jegyét.

Erről még bővebben: https://kavehazmagazin.wordpress.com/2015/11/24/kave-aromak/

Ha pedig már fogyasztjuk, akkor az első korty meghatározó tud nagyon lenni. Érdemes erre odafigyelni, ráadásul ne is akárhogy igyuk azt az első kortyot, hanem szürcsöljük.

Természetesen ilyenkor a presszókávéról van szó. Egy lattét hiába szürcsölgetnénk.

A szürcsölés pedig legyen hirtelen és gyors. A presszókávé forró ugyan, de a szürcsölés lehűti élvezhetőre, a hozzá keveredő levegő borász kifejezés szerint “dekantálja” és kihozza az aromáját.

Jó vadászatot!

Akinek ismerős lenne a bejegyzésünk fotóján a hölgy képe, annak ide másoljuk magyarázatképpen, hogy hol láthatta már Őt.

cafe_HK_csesze

Nem a CIB Bank kártyáját akarjuk ezzel reklámozni, hanem a stock fotó adatbázisban böngészve (és a képet kiválasztva) jöttünk rá, hogy nekünk is ismerős. Másnak is tetszett. 😉

Hozzászólás